3 najpopularnije greške u digitalnom marketingu koje možda radite i vi.

Dalibor Šumiga Facebook oglašavanje, Google/Youtube oglašavanje

Od nečeg neopipljivog do mjerljivog, marketing je prošao trnovit put. Ipak, mjerljivo ne znači i potpuno točno. U blogu Istraživanje tržišta – gledate li pogrešne podatke pokazali smo kako postoje 3 vrste laži: laž, besramna laž i – statistika. Statistika znači brojke, a brojke su sve više dio marketinga baš kao što su oduvijek dio biznisa.

Ovo su 3 najpopularnije greške koje trenutno radi većina brendova u Hrvatskoj, a da možda toga nisu ni svjesni.

01) Ne guglajte svoj brend dok oglašavate
Iako izaziva štetu, ovo je meni osobno jedan od najsimpatičnijih problema s kojima se susrećem. Koliko god puta prije početka Adwords kampanje klijentu kažete da ne pretražuje svoj brend, on će to uvijek učiniti pa makar mu prijetili životom. :-)
Posljedica te akcije je panični poziv: “naš oglas se ne prikazuje!”.

Zašto nije dobro da guglate svoj brend dok oglašavate?
Google ne zna da ste vi Ivan Ivić iz poduzeća Brand d.o.o. Vi ste Google-u samo jedan mali pixel čije ponašanje on prati. Ako guglate svoj brend tijekom oglašavanja i ako je u trenutku vašeg guglanja ostalo još dovoljno budžeta za taj dan, Google će vam pokazati oglas vašeg brenda na nekoj od oglašivačkih pozicija (ne nužno na prvoj, a to opet ovisi o više faktora – cijena, rejting ključne riječi, itd…).
Vi, uvjereni da poznajete Google, nećete kliknuti na oglas jer vam je agencija rekla da klikom na oglas trošite vlastite novce. To je mudar potez, ali zaboravili ste još jednu stvar – vaše ignoriranje vlastitog oglasa je također statistika.
Ukoliko vam Google više puta pokaže oglas vašeg brenda, a vi ne kliknete, Google pretpostavlja da je oglas loš i pokazat će vam neki drugi; vjerojatno oglas vaše konkurencije…
Da ponovimo – ne guglajte svoj brend dok oglašavate, kvarite statistiku, poskupljujete cijenu oglašavanja i stvarate sami sebi nepotrebnu paniku.

1

02) Moramo biti na Instagramu!
“Instagram je tako cool…. Svi su gore, Facebook je već svima dosadio. Većina mojih prijatelja je na Instagramu. Pitao/la sam ljude bi li pratili naš brend da smo na Instagramu, svi su bili oduševljeni, jedva čekaju…..”
Mogao bih ovako do sutra navoditi “argumente” zašto je potrebno otvoriti Instagram account vašeg brenda.
Srećom, kao što smo rekli na početku, marketing sada možemo gledati kroz brojke, a najsvježije brojke su sljedeće:

  • cca 190.000 Instagram korisnika u Hrvatskoj
  • otprilike 65.000 u dobnoj skupini 25-44 godine (osobe koje trenutno imaju kupovnu moć
  • jedva 9.000 korisnika preko 45 godina

Facebook ima 1,8 milijuna korisnika u Hrvatskoj. Što će vaš brend napraviti na Instagramu na target grupi od 190.000 korisnika, uz optimističnu pretpostavku da ste uopće došli do njih?
Napravite prvo posao na Facebooku pa onda krenite na ostale kanale….
Istu stvar bismo mogli ispričati i o Twitteru…

2

03) Naš video ima zilijun pogleda!
Ako nemate spektakularan viralni video, velika je vjerojatnost da svoj brend promovirate video uratkom koji je primarno rađen za TV, a ne za Youtube.
Želite li vidjeti kako izgleda pravi reklamni spot napravljen specijalno za Youtube? Kliknite ovdje (obavezno uključite zvuk!).
Čak i ovakav video zahtijeva da ga malo “gurnete” oglašavanjem kako bi postao viđen i popularan, što znači da ćete vaš reklamni spot servirati korisnicima koji su na Youtube došli gledati nešto drugo; drugim riječima, prekidat ćete njihovo korisničko iskustvo svojim oglasom. To znači da oglašavanjem stvarate umjetnu viralnost i broj pogleda više nije potpuno točna metrika. Ono što trebate gledati je postotak pregleda videa, tzv. “quartiles” da biste se mogli stvarno pohvaliti da vaš video rastura na Youtube-u. Ako je većina korisnika pregledala prvih 25% vašeg videa, pa čak i 50% (ovisno o dužini spota), niste se baš proslavili viralnošću.

Srećom, sve ove greške se lako ispravljaju; za početak je bitno da provjerite radite li ih i vi.

 

Ne želite raditi i ponavljati marketinške greške?

Javite se našem timu