Ima li doktora u ambulanti?

Dalibor Šumiga Bihevioralni marketing/Neuromarketing, Marketing

Ima li doktora u ambulanti - Promosapiens blog

Nadam se da dok čitate ovaj tekst ja već normalno hodam, jedem, pijem i radim.
Nekoliko dana prije nego sam počeo pisati ovaj članak, moj selfie je izgledao ovako:

Promosapiens blog

Ova slika je nastala pola sata nakon što su mi sondom kroz preponu, dok sam bio budan, došli do srca i sanirali srčanu aritmiju.

Ne bih vam sugerirao da probate ako ne morate…

Prokletstvo mojeg posla, a to je proučavanje ljudskog ponašanja, je što sam u nekim trenucima, kad je neznanje blagoslov, previše svjestan onoga što se događa oko mene. Podijelit ću s vama nekoliko sitnih detalja koje možda ni niste primijetili, a pokazuju primjenu bihevioralne znanosti u zdravstvenom sustavu.

ČEKANJE….

Jedna najgorih stvari, ne samo u zdravstvu, nego i inače u životu je – čekanje.

I sama iluzija napretka je motivirajuća.

U klinici u kojoj sam operiran, iako toga možda ni nisu svjesni, koriste jedan vrlo praktičan bihevioralni trik. Prvo prođete trijažu na ulazu u kliniku, zatim tako čekate neko vrijeme, pa vas upute da idete liftom na određeni kat i tamo ste opet u čekaonici. Praktički, samo su vas pomaknuli s točke A na točku B, vi i dalje niste stigli u svoju bolničku sobu gdje se pripremate za operaciju, ali sama iluzija da se nešto događa, smanjuje frustraciju.

Ono što dodatno može poboljšati iskustvo pacijenata (i smanjiti stres i frustraciju) je ako medicinsko osoblje unaprijed kaže što možete očekivati. Na primjer, “sad ste prošli trijažu, malo je gužva pa ćete pričekati ovdje cca 20 minuta; nakon toga vas šaljemo na odjel gdje ćete čekati da vas prozovu i dodijele vam bolničku sobu”.

OPERACIJA…

Bez obzira bila mala ili velika, svaka operacija koja je invazivna nije ugodna. I zato pravi profesionalci pokušavaju razgovorom maknuti vašu pažnju s onoga što slijedi.

Jedini problem imaju stomatolozi jer nijedan pacijent punim ustima ne može odgovarati na pitanja.

Zašto ova naoko banalna bihevioralna intervencija djeluje? Ljudi imaju visoku navalu dopamina (hormon u mozgu koji utječe na dobro raspoloženje) kada pričaju o sebi. 

U mom slučaju, ovaj bihevioralni trik ne funkcionira. Pred sam kraj moje operacije, postoji proces u kojem medicinsko osoblje skida uvodnice (ako sam dobro zapamtio) kojima su sonde provlačili do srca. Taj proces je očito bolan i u trenutku kada je potrebno iščupati uvodnicu vrlo draga i ljubazna medicinska sestra je meni odlučila postaviti neko osobno pitanje kako bi me potaknula da pričam o sebi i zaboravim na bol…

Moj odgovor na pitanje (kojeg se čak i ne sjećam) je bio: “Znam što radite…” taman u trenutku kad je slijedilo čupanje uvodnice.

Kao što rekoh, neznanje je nekad stvarno blagoslov….

Promospaiens blog - ima li doktora u ambulanti

PUNO BOLI U JEDNOM TRENU ILI MALO BOLI KROZ DUŽE VRIJEME…?

Bilo koja operacija podrazumijeva i određenu količinu senzora koji se lijepe na kožu ili određenu količinu zavoja i flastera.

Kod muškaraca to automatski znači i vrlo bolnu depilaciju kod skidanja istih.

Medicinska sestra koja je bila zadužena za skidanje senzora koje sam nosio napravila je to na način na koji se inače radi – brzo i bolno.

Na moju reakciju rekla je: “Žao mi je, ali ovako je najlakše…”

Čak i blago sediran, geek u meni je morao reagirati: “Zapravo nije… Znanstvenik koji je zadobio opekline opasne po život, a nakon što je svaki dan prošao bolni proces skidanja zavoja, napravio je istraživanje koje je pokazalo da je bolje imati manji intenzitet boli kroz duži period nego izrazito jaki intenzitet boli u kratkom razdoblju.”

Ako pratite bihevioralnu ekonomiju, onda znate da je taj znanstvenik Dan Ariely koji je tu priču podijelio s publikom na brojnim predavanjima.

Promosapiens blog - ima li doktora u ambulanti

PEAK END PRAVILO VRIJEDI I U ZDRAVSTVU…

Istraživanja su pokazala da ocjenu određenog iskustva, bilo da je to u hotelu, restoranu ili u bolnici, donosimo na temelju “peakova”, najintenzivnijih emotivnih trenutaka nekog događaja i na temelju kraja tog događaja. 

Ako cijelo ljetovanje u nekom hotelu provedete relativno mirno i ugodno, ali zadnji dan na parkingu otkrijete da vam je netko razbio retrovizor, taj kraj će uvelike utjecati na vaše ukupno iskustvo.

U slučaju moje bolničke avanture, taman prije nego sam krenuo prema liftu, na hodniku sam sreo medicinsku sestru, s maskom na licu. Ali, prepoznao sam oči, iste one koje sam gledao kad su me pripremali za operaciju…

Nasmiješio sam joj se i rekao: “Prepoznajem te oči…”

Iako je imala masku, vidio sam da se i ona nasmijala po tko zna koji put u životu i tko zna kojem pacijentu po redu.

Ali meni je nekako bilo lakše jer sam još jednom mogao reći “hvala”….