Je li sav marketing baziran na psihologiji?

Dalibor Šumiga Bihevioralni marketing/Neuromarketing, Marketing

Nedavno smo na naš oglas (slika ispod) dobili komentar da je sav marketing baziran na psihologiji. Je li stvarno tako? Odgovor je NE…

Iako se sve više priča o potrošačkoj psihologiji, neuromarketingu i bihevioralnoj ekonomiji, to ne znači automatski da su sve kampanje koje vidimo kreirane na saznanjima iz ovih znanstvenih područja.

Da je tome tako, postoji nekoliko dokaza:

01) porast korištenja ad blockera

Sve više internet korisnika instalira ad blockere što je jasan pokazatelj da marketinške poruke koje gledaju nisu uvijek po njihovom ukusu. Da, ne možete pogoditi svačiji ukus, ali iduće brojke će vam pokazati koliko smo daleko od tvrdnje da je sav marketing baziran na psihologiji…

02) 4% reklama ostavlja pozitivan dojam, 7% negativan, a 89% ostaje neprimjećeno.

Ovaj podatak datira još iz 2011. Godine iz istraživanja o učinkovitosti reklama u Velikoj Britaniji, a na njega se i danas vrlo često referira poznati marketinški stručnjak Dave Trott koji je imao prilike raditi u zlatno doba marketinga, u doba Mad Men-a.

Da je barem većina marketinga bazirana na psihologiji, postotak reklama koje ostavljaju pozitivan dojam bi bio daleko veći.

Ne samo da nije tako, već su brojke vrlo loše. Agencija System 1 iz Velike Britanije slikovito opisuje stanje kreativnih komunikacija u TV oglašavanju kao efekt leđne peraje (slika ispod).

Graf pokazuje kako samo 1% reklama možemo smatrati izvrsnima, a njih samo 17% ima potencijal da generira povećanje profita.

Ovo su podaci za UK i US na temelju analize reklama iz vodećih industrija (automotive, FMCG, zdravlje i ljepota, tech…)

ZAŠTO SVE KAMPANJE NISU BAZIRANE NA PSIHOLOGIJI?

Na ovo pitanje odgovorit ću nogometnom analogijom…

Istraživanje je pokazalo, unatoč činjenici da se čak 29% udaraca u nogometu prilikom izvođenja kaznenih udaraca (penala) uputi točno na sredinu gola, samo 6% golmana odluči ostati na sredini.

Isti obrazac ponašanja možete vidjeti u bilo kojem segmentu našeg života pa tako i u marketingu – nitko ne želi ispasti budala jer je radio nešto što nije uobičajeno.

Jedini problem jest taj što za uspjeh u marketingu, barem ako nemate neograničen budžet za oglašavanje, morate biti drugačiji, morate riskirati….