Koliko košta internet oglašavanje?

Dalibor Šumiga Facebook oglašavanje, Google/Youtube oglašavanje

Ovo je blog o mitovima i urbanim legendama….
Koliko košta internet oglašavanje? Bilo je blogova na ovu temu, ali nekako je pitanje uvijek ostalo u zraku i uvijek se nekako provukla rečenica “ovisi o puno faktora…”.

Idemo sve te faktore svesti na najjednostavnije brojke da vidimo koliko stvarno košta internet oglašavanje ili još bolje – koliko novaca zaradi agencija koja vodi vašu digitalnu kampanju?

GOOGLE OGLAŠAVANJE

Ako pokrećete potpuno novu kampanju (novi Adwords račun), Google će Vam dati i poklon bon od 400 kn koji se aktivira nakon što potrošite svojih 100 kn. Dakle, u startu imate budžet od 500 kn.
Idemo pretpostaviti da imate takav proizvod/uslugu da je i tako mali budžet dovoljan za dobru kampanju. Koliko bismo mogli platiti agenciji da nam vodi takvu malu kampanju?
Idemo onom starom “majstorskom” – 500 kn materijal i 500 kn ruke? Ako vam zvuči previše, smanjite “ruke” na željeni iznos; ja ću za ovu priliku ići majstorskom opcijom.

Ako pretpostavimo da kampanja neće biti na auto-pilotu već će se agencija svakodnevno barem 30 minuta brinuti o njoj (podesiti ključne riječi, kreirati nove oglase, podesiti bidove, itd….) i da pretpostavimo da će agencija raditi taj posao 30 dana u mjesecu, dobivamo ukupno utrošenih 15 sati mjesečno na vođenje ove male kampanje. Dodat ćemo još jedan sat za mjesečni izvještaj i komunikaciju s vama jer sigurno ste tijekom mjeseca imali i nekih primjedbi i želja; ako ništa drugo, guglali ste sami sebe i niste vidjeli oglas pa vam je agencija morala objasniti da se ne smijete guglati.

Znači, total 16 sati mjesečno. Podijelimo 500 kn s tih 16 sati mjesečno i dobili smo info da agencija za vas radi po cijeni od 31kn/h.

Naravno, ovo je idealna situacija gdje ništa ne ide po zlu i gdje vi nemate previše zahtjeva…
Čisto za usporedbu, malo bolje hostese rade za cca 50kn/h…
Da bi agencija samo platila radnika neku prosječnu plaću, bez ikakve zarade, treba joj otprilike 16 ovakvih kampanja i to ako pretpostavimo da će samo jedna osoba voditi svih 16 kampanja i svakoj posvetiti max 30 minuta dnevno.

011-Promosapiens-Blog-matematika

Sličnu matematiku možemo primijeniti i za Facebook oglašavanje pa ću preskočiti taj dio i prebaciti se na content marketing iliti kreiranje Facebook statusa.

FACEBOOK COMMUNITY MANAGEMENT & CONTENT MARKETING
Idemo s pretpostavkom da, kao i većina poduzetnika, smatrate da biste i sami mogli pisati Facebook statuse, ali nemate vremena pa morate angažirati agenciju.
U tom slučaju, kad već mislite da svatko može raditi taj posao, cijena ne smije biti previsoka pa ćemo reći da ste spremni odvojiti maksimalno 2.000 kn mjesečno da agencija kreira i dizajnira statuse, objavljuje ih, odgovara na pitanja korisnika i podnosi vam mjesečni izvještaj o rezultatima.
Pretpostavimo da želite minimalno 5 statusa tjedno i da se odgovara na pitanja korisnika 7 dana u tjednu, od 8 do 22 h.
To bi značilo da agencija treba osmisliti i dizajnirati 20 statusa mjesečno. Recimo da na tih 20 statusa troši 10 sati mjesečno (pola sata po statusu: kreativa, dizajn i objava).
Recimo da na odgovore korisnika troši još cca 1 sat tjedno, što je vrlo optimistično; znači u totalu 4 sata mjesečno za odgovore na komentare fanova. Dodat ćemo još sat vremena za izvještaj i još sat vremena na korekcije ako vi niste zadovoljni prvom verzijom statusa (isto optimistično).
Ukupna satnica za vođenje vaše Facebook stranice bi bila 16 sati mjesečno u vrlo optimističnoj varijanti.

011-Promosapiens-Blog-optimizam

Uzmimo u obzir, a to nismo kvantificirali, da je svaki tjedan potrebno kreirati 5 novih statusa na koje će publika reagirati, da je potrebno i svaki vikend pratiti komentare fanove, tj. 7 dana u tjednu osoba mora dežurati nad vašom stranicom.
Opet smo, kao i kod oglašavanja, došli na 16 sati mjesečno i 31kn/h.

Idući put kad odlučite nazvati agenciju i pitati za uslugu, zapitajte se sljedeće:

01) biste li vi radili za ove novce 7 dana u tjednu?
02) biste li vi otvorili poduzeće koje bi poslovalo po ovakvim satnicama, plaćalo poreze, vlastiti marketing i prodaju i pokušalo još ostvariti neki profit?
03) biste li svoj brand prepustili nekom priučenom studentu kojem je održavanje vaše kampanje usputna zarada i hobi?

Ako je odgovor na sva 3 pitanja NE; prilagodite svoje budžete realnim okvirima ili nemojte zvati agenciju – radite sami za ove novce.

Ako je odgovor na sva 3 pitanja DA; nikako nemojte zvati Promosapiens.