Koliko je teško doći na prvu stranicu Google-a?

Dalibor Šumiga Google/Youtube oglašavanje, Marketing

Ako znate da otprilike 90% Google pretraga završi na prvoj stranici, svjesni ste i važnosti da vaš brand bude na njoj. Problem je u tome što se za prvih 10 mjesta bori gotovo svaki brand na ovom svijetu i u većini slučajeva nije u pitanju samo jedna ključna riječ za koju se želite prikazati u top 10 nego je obično riječ o čitavoj seriji ključnih riječi.

To je prvi razlog zašto većina brandova želi optimizirati svoju web stranicu, tj. napraviti SEO (Search Engine Optimization).

Drugi razlog, priznajmo to sami sebi, jest taj da većina brandova misli da će dobrom optimizacijom izbjeći plaćanje Adwords oglašavanja jer će ih kupci pronalaziti besplatno.

Zvuči dobro u teoriji, teško je izvedivo u praksi.
Da se razumijemo, trebate SEO čak i ako oglašavate, ali stvari nisu tako jednostavne…

SEO - search engine optimization

KOJA JE ŠANSA DA SE POJAVITE NA PRVOJ STRANICI GOOGLE PRETRAGA?


Sve veći broj korisnika surfa na pametnim telefonima. Pametni telefoni imaju ograničen prostor na ekranu pa se u većini slučajeva organski rezultati pretraga ne vide na vrhu pretrage već se tamo nalaze oglasi.

No, čak i da nije tako i da pretpostavimo da su organski rezultati vidljivi na vrhu i da pretpostavimo da većina korisnika scrolla ekranom skroz do kraja rezultata prve stranice Google-a, evo podataka koji će vas malo razočarati, a temeljeni su na istraživanju* efekta SEO optimizacije kroz vrijeme:

01) gotovo 60% web stranica koje se nalaze na prvoj stranici Google pretraga su starije od 3 godine

02) samo 5,7% novih stranica uspije ući u top pretrage unutar perioda od 6 do 12 mjeseci

03) cca 2% novih stranica koje uđu u top pretrage se pojave na prve 3 organske pozicije

Ako je vaša stranica starija od 3 godine, imate određenu prednost, ali to ne znači da će vaš put biti lagan jer i SEO zahtijeva kontinuirani rad i trud, posebice jer niste jedini koji su se sjetili te taktike.

Ako imate novu stranicu, možete pričekati koju godinu da vas Google organski pogura, pod uvjetom da ste odradili dobar SEO ili se okrenuti staroj dobroj taktici zvanoj – marketing.

*How long does it take to rank in Google? (Ahrefs case study)