hormon povezivanja, slike psa i mačaka, emocije, oksitocin, povezivanje emocijama, osjećaj povezivanja, reklame, oglašavanje

Oksitocin – hormon zbog kojeg lajkate Facebook statuse

Dalibor Šumiga Bihevioralni marketing/Neuromarketing

Do mnogih otkrića znanstvenici dolaze slučajno. Kao što je slučajno otkriven “mirror neuron” o kojem smo već pisali u blogu “Kako je majmun unaprijedio marketing”, tako su znanstvenici, istražujući kako mozak signalizira majci kada je vrijeme za porod, otkrili oksitocin.

HORMON POVEZIVANJA

Riječ oksitocin je izvedenica iz starogrčkog jezika i znači “brz porod”. Samo ime govori da je oksitocin bitan faktor kod majčinstva budući da se radi o hormonu koji se otpušta u mozgu tijekom poroda te kasnije u fazi dojenja.

Muškarci u vezi izloženi oksitocinu su manje osjetljivi na atraktivne žene i vjerniji svojim boljim polovicama. Također, skloniji smo posuditi novac ako smo bili izloženi oksitocinu.

Oksitocin je tzv. “hormon povezivanja” (bonding hormone) i bitan je faktor u međuljudskim odnosima, empatiji pa čak i seksualnom životu.

Ali ovo nije znanstveni ili medicinski blog; zašto pišem o oksitocinu? 

Pogledajte ovu sliku:

oksitocin, emotivne poruke, emotivne slike, hormon povezivanja

Ili ovu:

oksitocin, mace, srce, dlan, emocija, facebook status

Kako vam se sviđaju? Jesu vam slatki? Biste li lajkali ovu sliku?

Vjerujem da većina bi, a razlog je što ste gledanjem ove slike pokrenuli stvaranje oksitocina u vašem mozgu.

Idući put kad vas netko pita zašto ljudi objavljuju slike slatkih beba i psića i zašto te slike uvijek imaju hrpu lajkova, umjesto odgovora “zato jer su slatki”, ponudite im znanstveno objašnjenje.