Psihologija bannera 1. dio

Dalibor Šumiga Google/Youtube oglašavanje

Mozak obrađuje sliku 60.000 puta brže nego tekst. Bolji razlog za slikovno (display) oglašavanje vam nije potreban…
Bez obzira oglašavate li online ili offline, a u oba kanala konkurencija je velika, trebali biste voditi računa o tome kako izgleda banner kojim oglašavate. Ne mislim samo na estetiku, koja je izuzetno bitna već i na dublju priču – način na koji mozak osobe koja gleda vaš banner mentalno procesuira marketinšku poruku koju komunicirate bannerom. Ali da biste uopće mogli brinuti o tome kako osoba percipira vaš banner, morate se pobrinuti da ga uopće pogleda…

SLJEPILO BANNERA (BANNER BLINDNESS)
Jedan od najvećih problema s kojima se susreću oglašivači jest kako u mnoštvu drugih bannera privući pažnju čitatelja baš na vaš banner. Invazivne tehnike kao što su pop-up banneri i take-over banneri nisu nešto što bih vam preporučio osim ako nemate izuzetno kreativno rješenje.
Jedini take-over banner koji sam vidio u zadnje vrijeme, a da je stvarno bio vrijedan pogleda je bila najava nove sezone Igre prijestolja. Slika ispod je screenshot animiranog oglasa u kojem je preko cijele web stranice u trenutku otvaranja preletjela sjena zmaja. Kratko, jasno i kreativno…

Game-of-Thrones-Dragon-banner_with_WM

Ako imate tako kreativan banner, korisnici se neće buniti što je vaša reklama invazivna, ali u većini slučajeva, take-over i pop-up banneri nisu ni približno ovako kreativni. Dakle, izbjegavajte invazivne tehnike.
U ovom blogu približit ću vam nekoliko bitnih informacija koje koristimo u bihevioralnom marketingu kako bismo podigli vidljivost bannera.

LIJEVO-DESNO: KAKO PERCIPIRAMO INFORMACIJE S BANNERA
U ovom dijelu svijeta normalno je da čitamo informacije s lijeva na desno. Na taj način mozak procesuira i informacije pa lijevo uvijek označava nešto što je bilo prije, a desno nešto što je bilo kasnije. Na sličan način percipiramo i cijenu ili vrijednost proizvoda – cijene ili proizvod postavljen lijevo percipiramo kao povoljniju opciju.
Ukoliko oglašavate u printu, kad god je moguće, zakupite lijevu stranicu časopisa.

KAKO MOZAK ČITA BANNER?
Da biste mogli napraviti kvalitetan banner izrazito je bitno da znate kako mozak procesuira sadržaj bannera.
Informacije koje preko očiju prima mozak, procesuiraju se u lijevoj i desnoj hemisferi na način da lijeva hemisfera mozga procesuira informacije iz desnog vidnog polja, a desna hemisfera iz lijevog vidnog polja.
Znam, vaše pitanje glasi – Pa što? Zašto je ova hokus-pokus/psiho informacija bitna za moj oglas?
Zato jer desna strana mozga bolje procesuira slike, a lijeva strana mozga tekst. To znači da je poželjno da slike stavljate na lijevu stranu, a tekst na desnu stranu bannera.
Ovi detalji su izrazito bitni jer vaša marketinška poruka može postići pozitivan učinak samo ako kod korisnika omogući tečnu obradu podataka i što manje kognitivno opterećenje.
Što je “teža” vaša marketinška poruka, to je veće nezadovoljstvo osobe koja čita jer mozak troši previše resursa da bi obradio podatke.

NAJBOLJE BOJE ZA BANNER
Na ovo pitanje ne postoji univerzalni odgovor. Učinkovitost bannera u velikoj mjeri ovisi i o kontrastu, ne samo informacijama na banneru već i bojama okoline u kojoj je postavljen banner. Npr. ako oglašavate na Facebooku, morate voditi računa da su Facebook-ove boje pretežito plava i bijela i sukladno tome prilagođavati kontrast vaših bannera.
Također, ovisno kojoj publici se obraćate, vodite računa koje boje su preferirane kod vaše publike.
Evo najčešćih boja koje vole ili ne vole žene i muškarci.

boje.spol--promosapiens-2

Ipak, 3 boje koje treba posebno istaknuti su:

Crvena: poželjna ako komunicirate prevenciju nekog problema (“Smanjite troškove”)
Plava: ako komunicirate određeni benefit (“Povećajte profit”)
Crna/bijela: potiče čitatelja da razmišlja o osnovnim i praktičnim svojstvima proizvoda na banneru jer mozak lakše obrađuje ove boje i stavlja veći fokus na informacije na banneru

POZICIJA BANNERA
Ako oglašavate u printu, ne bi bilo loše da je vaš oglas pozicioniran na početku ili na kraju časopisa. Razlog tome su 2 kognitivne pristranosti  (efekt prvenstva i efekt recentnosti) zbog kojih najbolje pamtimo informacije koje dobivamo na početku i na kraju. To ne znači da reklama u sredini časopisa neće imati efekta već da je utjecaj vašeg oglasa jači ako se isti nalazi na početku ili na kraju časopisa.
Kod online oglašavanja postoji više teorija, najstarija od njih je da vaš oglas treba biti u vidnom polju korisnika prije nego scrolla stranicom (“above the fold”). Međutim, nova istraživanja su pokazala da to nije uvijek slučaj i da rezultat bannera ovisi i o ostatku sadržaja stranice. Moja preporuka je da testirate i uvjerite se što najbolje prolazi za vaš brend kada vam već online oglašavanje pruža tu mogućnost.

U drugom dijelu bloga govorit ćemo o pozicioniranju logotipa i proizvoda, kako potaknuti mentalnu interakciju, što je to semantička podudarnost i kako može utjecati na efikasnost vašeg bannera.

Pratite naš blog i idući tjedan.

 

Zanima vas potrošačka psihologija? Dogovorite sastanak s našim stručnim timom.

Želim sastanak